İzzet Keribar |
ASKIDA GAZETE
Askıda ekmek, askıda sebze oluyor da askıda gazete niye olmasın. Hem okumayı daha çok teşvik eder, hem de yazılı basının devamlılığını sağlar.
Tabi bunlar benim ütopik düşüncelerim. Halen gazete okurum ve gazeteye para veririm. Kağıdın o kokusunu almadan, baskının boyası elime bulaşmadan olmaz. Okurken kağıdın inceliğinden dolayı bir kenarlarının yırtılması, buruşması, kedinin üzerine oturması, benim okumamı engellemesi...
Bunlar dijital ekranda yok. Tabi dijital ekranın da başka faydaları var ama benim kuşağım için gazete okumak bir ruh meselesi.
Google'daki araştırmaya göre Van'ın Erciş kazasında bir fırıncı tarafından yapılmış. Yine Malatya Büyükşehir Belediyesi YEŞİLDER'in (Yeşilyurt Eğitim Derneği) sosyal medyada paylaşım sayfasının adı olmuş. Afyon’da Yeni Asya Gazetesi herkese ulaşabilmek için askıya çıkmış. Yeni Genç Saadet diye bir gazete pandemi günlerinde askıya çıkmış, amaç daha fazla okura ulaşabilmek. Hepsi bu. Çok fazla örnek yok.
Euro News'un haberine göre, Türkiye’de gazetelerin günlük tiraj toplamı iki milyonun altınaymış. Beş yılda yüzde kırk beş düşüş. Gazete ve dergilerin yayın bölümünde çalışanların sayısı da son dokuz yılda yüzde elli bir azalmış.
Yunanistan’da da gazetelerin durumu hiç iç açıcı değilmiş. Satışlarda sürekli kan kaybı yaşanıyormuş. Siyasi gazetelerdeki düşüşün aksine magazin ağırlıklı gazetelerin yükselişi ise 'Millet siyasetten bıktı'dan çok, kim kiminle ne yapmış’ merakından kaynaklanıyormuş.
Devir değişiyor. Artık tabletten, bilgisayardan, cep telefonunun ekranından gazete okuyan büyük bir çoğunluk var.
Twitter ve akıllı telefon uygulamaları, basının anında haber verme özelliğini geliştirdi. Bazı durumlarda artık yazılı basın, gelişen olayların haberlerinin okura ulaşmasında geride kalıyor. Dolayısıyla artık yazılı basın ayrıntıda ortaya çıkmaya başladı.
Azalan tirajlara rağmen yazılı basın ayakta kalmaya devam ediyor. Benim kuşağımla birlikte bu da yavaş yavaş bitecek.
Fotoğraf
: İzzet Keribar
Yazı : Canan Tor / 09 Ekim 2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.
© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.