Ahu Akbaş - Hüseyin Kekiç - Giysiler, Kültürler ve Kadınlar

Ahu Akbaş

GİYSİLER KÜLTÜRLER VE KADINLAR

Yaz sıcağıydı. Güneşin ısıttığı kızgın kumsaldan sıkılmış, terlik, şort ve bikinili şehirliler olarak çevre gezisine çıkmıştık. Ellerimizde birer dal parçasıyla sık ağaçların gölgesinde bir patikadan geçtik ve geniş bir alana çıktık.

İlerde küçük evlerin önündeki yeşil çayırda, kalabalık bir topluluk bayram kutlaması için hazırlıklar yapıyordu. Patikanın ucunda büyük bir salkım söğüdün gölgesine oturup olanları izlemeye başladık.

Sağa, sola koşuşan çocuklar, sırtını taş duvara yaslamış dedeler ve çayıra uzanmış gençler oyalanırken, tahta ve eğreti masaları yan yana dizen erkekler, büyük sofrayı kuruyordu.

Önde yaşlı bir teyze ve arkasında sıralanmış alı al, moru mor geleneksel giysili genç kadınlar ve kızlar, taş duvar önündeki dedelerin ellerini öpüp bayramlaştılar önce. Sonra rengarenk giysili kadınlar, kızlar, sini sini yöresel yemekler taşıdılar uzun masalara. Onlar, büyük sofralarında çok renkli ve çok mutluydular.

Geleneksel bayram kutlamaları yerine tatil yapma alışkını olan biz, terlikli, şortlu ve bikinili tatilciler, sıcaktan, terden sıkılarak ve göz göze gelmekten utanarak sessizce önümüze baktık.

Fotoğraf : Ahu Akbaş
Öykü : Hüseyin Kekiç / 24.07.2023 

Tahsin Aydoğmuş - Erhan Demiralp - Elif

Tahsin Aydoğmuş

ELİF

Elif, dört kardeşin en küçüğü. Ortaokulu bitirmiş, köylerinde lise olmadığından açık lisede okuyor. En büyük ağabeyi meslek lisesini bitirmiş, askerliğini yaptıktan sonra yurt dışına çalışmaya gitmiş. Ortanca kardeşler ortaokulu bitirmişler, babaları ile birlikte inşaatlarda çalışıyor.

Elif, her sabah gün doğmadan kalkar, koyunlara çobanlık eder. Annesine, süt sağımında yardım eder. Elif mutsuz! Doğumuna şahitlik ettiği koyunların kasaplara satılmasından endişe ediyor. Sağdıkları sütten ve yaptıkları süt ürünlerinden kazandıkları, yem masrafını karşılamıyor.

Elif’in hayalleri var, veteriner olmak istiyor. Koyunlarından ve köydeki diğer hayvanlardan daha fazla verim alabilmek için dünyadaki bilimsel çalışmaları öğrenmek istiyor.

Hiçbir şey imkansız değil. Dileriz ki, Elif, tüm zorluklara rağmen, hayallerini gerçekleştirir.


Fotoğraf : Tahsin Aydoğmuş
Yazı : Erhan Demiralp / 14 Ağustos 2023 Pazartesi, Üsküdar