HAYDARPAŞA GARI
Hatırlıyorum da çocuk yaşlarımda, “Anne, trenleri görmeye gidelim!” dediğimde, annem elimden tutup, Haydarpaşa Garı’na getirirdi. Her gelişimizde, binanın ihtişamından, peronlar arasında trenden inenlerin, kalkmak üzere olan trene yetişebilmek için koşturan insanların oluşturduğu atmosferden çok etkilenirdim.
Evimiz Üsküdar’daydı. Haydarpaşa Garı Kadıköy’de. Padişah Üçüncü Selim, Selimiye Kışlası’nın yapımında çok emeği geçen Haydar Paşa’ya jest olarak, semte Haydarpaşa demiş, Haydarpaşa Garı’da bu isimle anılmış.
Osmanlı İmparatorluğu'ndan, Cumhuriyet tarihine kadar, birçok olaya tanıklık eden tarihi mekan, sadece bir tren yolculuğunun başlangıcı ya da sonucu değil, aynı zamanda Türkiye'nin modernleşme yolculuğunun da başlamasında önemli rol üstlenmiş. İstanbul’dan Anadolu’ya açılan demiryolu ağının başlangıç noktası olmakla beraber, Bağdat Demiryolu ve Hicaz Demiryolu’nun kuzey ucu olma özelliğini de taşımıştır.
Tarihinde, üç büyük yangın tehlikesi atlatan Haydarpaşa Garı, Anadolu’dan gelen ve giden binlerce insanın hikayesine, ayrılık ve kavuşmalarda hüzün ve mutluluğa, büyük şehirde yeni bir hayat kurma umuduyla gelenlerin heyecanına çokça tanıklık etmiştir. Bu hikayeler, pek çok edebi esere ilham kaynağı olduğu gibi “Seni yenmeye geldim İstanbul” söylemini de hatırlayacağımız, iç göçü konu eden pek çok Yeşilçam filminin de önemli mekanı olmuştur.
Anıları tazelemek için bazı zamanlar vapurdan, bazı zamanlar yenilenen Haydarpaşa Köprüsü’nün üzerinden seyre dalarım. Arkeolojik kazılar ve restorasyonu devam ediyor. Geleceğiyle farklı projeler de gündeme gelmekte. Ancak, göz göze geldiğimiz her an, ihtişamıyla “Yıkılmadım Ayaktayım “ diye haykırıyor.
Fotoğraf : Salim Okumuş Yazı : Erhan Demiralp / 30 Ağustos 2023 Çarşamba, Üsküdar
Teşekkürler, Anafod, teşekkürler Erhan Demiralp.
Yorum yaparken:1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.
Teşekkürler, Anafod, teşekkürler Erhan Demiralp.
YanıtlaSil