Ali Rıza Akalın

Dünya üzre ülkelerin, fenomen kentleri!!! Çoğunlukla başkentleridir. Paris, Londra, Moskova, Viyana, Pekin, Kahire gibi.

Buna karşın, bazı ülkelerin bu sıfata layık kentleri ise, başkent değillerdir. New York, Venedik, Sydney, Rio De Janeiro veeee İstanbul gibi.

Ne doğal, ne tarihi ne de kültürel değerleri tek başlarına değil, hepsinin bir araya gelmesi ile oluşan bir aura nın sahibidirler bu kentler.

Hiç şüphesiz, bu kentlerin köşe-bucak yerlerinde var olan sanat ortamları, değer kattıkları gibi insanları da çekerler içlerine.

İşte, fotoğraf sanatını söz konusu edersek, İstanbul'un İFSAK'ı vardır, bilinen.

24 ARALIK 1959 yılında kurulan "Erenköy Amatör Kulübü", daha geniş kitlelere hitap edebilmek amacı ile 1962 yılında "İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri" İFSAK'a dönüşmüştür.

Ulusal olanın yanısıra uluslararası, klasik olanın yanısıra öncü işlerle veeeee zaman içinde yetiştirdiği yetkin fotoğrafçıları ile, uzun süre Türk Fotoğraf Sanatının lokomotifi olmuştur İFSAK.

Kentin artan nufusu, genişleyen yerleşim alanı ve esasen iki parçalı fiziksel yapısı Anadolu Yakasında da yeni bir oluşumun zorunlu olmasını dayatmıştır.

Hiç şüphesiz, bu görev ve hatta belki de "sorumluluk" diyebileceğimiz işi; İFSAK içinde yıllarca var olmuş, yönetimsel deneyimler ile donanmış, fotoğraf dünyamızda saygın kişiler olarak bilinmiş arkadaşlarımız üstlenmişler veeeee 11 Şubat 2013 günü "İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği" ANAFOD derneği kurulmuştur.

Bilindiği gibi, 2020 yılında, dünyada ve ülkemizde yaşanan salgın hastalık kıranı nedeniyle, bireysel ve topluluklar olarak, içe dönük bir yaşam sürdürmek zorunda kaldık.

Yerleşme, kök salma, etkin olma gibi aşamaları henüz tamamlamakta olan ANAFOD, bana göre, bu salgın süresinde gerçekleştirdiği çevrimiçi etkinliklerle durumu lehlerine çevirmesini bilmiştir.

Zira, bu etkinlikler tekil değil; "Biz Bize Bizimle", "Fotoğraf Sunum ve Söyleşileri", "Fotoğraf Dünyasına Yolculuk", "Fotoğrafınla Gel", "Sezon Sonu Sergileri", "Edebiyat ve Fotoğraf Sohbetleri" gibi çoğul etkinlikler olup, kapsamında birçok fotoğrafçıyı konuk etmiş, farklı tarzları sunmuş, fotoğraf dünyamızdaki dernek içi ve dernekler dışındaki guruplara da yer vermiştir.

Bu pratik ve temeli görsel malzemeye dayanan etkinliklerin yanısıra; "12 Eylül Fotoğrafa Ne Yaptı", "Fotoğraf ve Yapay Zeka", "Fotoğrafçılar için NFT" gibi düşünsel ve kuramsal etkinliklerin yanında, "70 Sonrası Fotoğraf Değerlendirmesi" araştırmasının da fotoğraf dünyamıza kazandırılmasını sağlamıştır.

Kuruluşları, "Kurum" niteliğine ulaştıran etkinlikler, sürekliliği olan, kalıcı, benimsenmiş eylemlerdir. ANAFOD da "Kuşaklar Buluşması" başlığı altında gerçekleştirdiği bu etkinlikte Yusuf TUVİ, Gültekin ÇİZGEN, İbrahim ZAMAN, Güler ERTAN, Nusret Nurdan EREN, Nadir EDE, Ersin ALOK ve İzzet KERİBAR'ı bir kez daha hatırlamamıza, tarihe not düşülmesine, genç kuşaklara tanıtılmasına zemin olmuştur.

Ve doğaldır ki; örgütsel yapı içinde yetişmiş kişilerin oluşturduğu bir yeni kurum olarak ANAFOD, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun üye derneği olmuştur.

Gerçekten inanarak ifade etmek istiyorum ki; ANAFOD'un Türk fotoğraf dünyasındaki ivmesi artarak sürecektir.

Oluşturan, yaşatan, geliştiren herkese teşekkür ediyorum.

Ali Rıza AKALIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.

© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.