Serkan Turaç

İyi ki varsın ANAFOD

Fotoğraf çekmek, fotoğrafla uğraşmak bundan otuz yıl önce çok az kişinin uğraşı ve hobisiydi. Bu sayının az olması, bilginin uzakta da olsa kolay paylaşımını sağlıyordu. kişiler birbirleriyle olan ilişkiden ziyade öğrenme güdülerini usta çırak ilişkisinden alıyor ve kendi yolunu çizebiliyordu.

Fotoğrafın ve fotoğrafçıların şimdilerde geldiği noktayı hiçbirimiz tahmin edemiyoruz. çünkü neredeyse fotoğrafçıları takip edemez durumdayız.

Fotoğraf makinelerine kolay ulaşım, dijitalleşen dünyada büyük mecraların doğmasını birlikte var olan kişilerin paylaşımını fazla kitlelere ulaşmasını sağladı. Sosyal medyanın hükmü ve dili bireyselleşti. Sosyal bir paylaşım ağında var olmaya çalışan birer deneylere dönüştük adeta. Bu durum fotoğrafın ve fotoğrafçının önünü açmış olsa da sanal tıklarla bir yerlere gelinemediğini de bizlere gösterdi aslına bakarsanız. Bizler, fotoğraf ustalarından, Türk fotoğrafına imza atmış ağabeylerimizden birçok şey öğrendik. Yan yana oturarak ağızlarından çıkacak küçük bir cümleyi bile kendimize ödev alıyorduk. Bilgilerimizi ve öğrendiklerimizi aktarmaya devam ediyoruz elbette. Bu aktarımları da tabii ki gönüllerin gönülden emek verdiği, enerjilerin bütünleştiği ortak payda derneklerin çatısı altında yapabiliyoruz. Dernek kavramını Türkiye’de benimseyen ve savunan birisiyim. Dernekler sayesinde sosyal aktivite alanlarında paylaştıklarımız sunumlar, söyleşiler, bireysel temaslar çok önem taşıyor. O ağabeylerimizden aldığımız sohbet tadını, dernek ortamında halen yaşamak mümkün.

Türkiye'de ve dünyada fotoğraf derneklerinin sayısı da her geçen gün artmaya başladı. Sosyalleşme çeşitli aktivitelerin olması ve bireysel gelişimin sağlanması için derneklerin önemi elbette çok büyük.. Benim İFSAK Yönetim Kurulu’nda olduğum dönemlerde, İstanbul Anadolu Yakasında kurulan ANAFOD’un kuruluş haberi bizleri çok heyecanlandırdı. Türkiye'de fotoğrafın gelişmesi fotoğraf gruplarının bir arada hareket etmesi çok önemliydi. Bu nedenle İstanbul'daki fotoğraf derneklerinin sayısı artması fotoğrafçılarının derneklere kolay ulaşabilmesi ve bu vasıtasıyla da kendilerini geliştirmesi bilgiye ulaşması fotoğrafçılar adına çok önemliydi. ANAFOD bu anlamda gerçekten büyük bir açığı kapattı. Bugün 10 yaşında olan ANAFOD’u gönülden kutluyorum.

Bir derneğin kurulması ve gelecek kuşaklara taşınması çok önemli. Bir yeri kurarsınız ama onu sürdürmek ve sizden sonraki kuşaklara benimsetmek gerçekten yapılması zor bir iş.Çünkü zaman içinde değişien birçok dinamik var. Bu dinamiklere ayak uydurmak şart.

Türk fotoğrafının gelişmesi başta da bahsettiğim gibi fotoğraf derneklerinin ön planda olması birçok misyonu üstlenmesine vesile oldu. Fotoğraf festivalleri, fotoğraf yarışmaları, fotoğraf okumaları gibi birçok faaliyeti kendi bünyesinde başardı. ANAFOD kurulduğu günden beri, deneyimli yönetim kurullarından oluştuğu için şanslıydı. Daha önceki tecrübelerini bilgilerini yönetim kurulundaki arkadaşlar birbirleriyle paylaşarak paylaşımcı ileriye dönük hareketleriyle ANAFOD’u bir yere taşımayı başardılar. Elbette kolay değil bir Derneği alıp bir yerlere getirmek böyle 10 yıllar 20 yıllar 30 yıllar gerektiriyor. Bir fotoğrafçı ve Eğitmen olarak ANAFOD’la birçok özel iş yapma şansı yakaladık ve bundan sonra da sürdüreceğimize eminim. Fotoğrafı seven fotoğrafa gönül veren birçok dostumuz var. Tecrübeli ve yenilikçi uzman yönetim kurulları ellerini taşın altına koymuşlar. Yapılan etkinlikler de bunu bize gösteriyor. İleride bu meşale daha da alevlenerek yarınlara taşınacaktır.

İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği ANAFOD'un yaptığı fotoğraf etkinliklerini takip ederek dernekçilik misyonunda ne kadar özenle yürüttüklerini hep birlikte görüyoruz. Çeşitli aktiviteleri, sunumları, fotoğraf yarışmaları, fotoğrafçıya verdiği destekle, fotoğrafçının yanında olduğunu bize gösterdi. Dernekler sosyal birer yapı olsalar da içinde bir sivil toplum ruhunu da taşıyorlar. Bizim üstümüze düşen bu ruhu takip etmek olmalı.

Onuncu yılında ANAFOD’a başarılar dileyerek üyelerine, yönetim kurulunda ve dışında katkı sağlayan emek sarf etmiş tüm dostlarımıza gönülden şükranlarımızı sunuyorum. Gönüllü olarak yürüttükleri bu faaliyetleri yarınlara aktarabildiklerini keyifle görüyorum. Fotoğrafla yeni tanışan, fotoğrafa tutkuyla bağlanan kişiler ANAFOD ile mutlaka bir araya gelerek sohbet imkanlarını sürdürecektir. Önümüzdeki 10 yıllardan umutluyum. Dernek üyeleri ile ruhunu yaşayacaktır ve yaşatacaktır.

iyi ki varsın ANAFOD ve iyi ki bizimlesin.

Serkan Turaç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.

© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.