Ömer Serkan Bakır - Didem Nuhoğlu Utar - Dönme Dolap

Ömer Serkan Bakır

 

DÖNME DOLAP

İnsana hayatın coşkusunu hissettiren şeylerden biridir bir çocuğun şen kahkahası. Ne kadar mutsuz da olsanız, bir çocuğun cıvıltılı sesi sizi hayata döndürür, çıkarır sizi karanlık dehlizlerden. Hele bir de lunaparkta görün siz o çocukları. Çocuklarla birlikte ana babaları da katılıverir o karnaval ortamına. Neşenin sesini daha da yoğun hissedersiniz; ‘Bak!’ der usulca ‘Horoz şekerini al da gel, hayat burada!’. Sizi de alıverir içine, ne hayat, ne gam!

Kaybedersiniz kendinizi oyuncakların arasında, en keyiflisi de dönme dolaptır, koltukları neşe yüklüdür sanki. Yukarılara çıktıkça hafiflersiniz, içiniz kıpır kıpır olur. Dünyanın yükünü aşağıda bıraktığınızdan mı, yoksa kuş gibi yükseklere çıkıp uçtuğunuzu sandığınızdan mı bilinmez.

Ama pas tutmuş, tek başına kalmış bir dönme dolap, koltuklarındaki neşe bulutlarını dağıtmış, etrafındaki kahkahaları kanatlanıp uçuvermiş, yapayalnız duruvermektedir. Sanki hiç hareket etmemiş, heykel gibi oradadır, hüzün oturmaktadır artık koltuklarında. İnsanlığın terk ettiği, sadece doğanın kucak açtığı bir nesnedir. Dönmeyerek, durdurulan zamana inat dikilmektedir ayakta. Koşturan, zıplayan, cıvıl cıvıl hayatların, neşenin simgesidir aslında o dönme dolap. Bir yandan da neşeyi yerle bir eden, insan eliyle yaratılmış canavara yenik düşen bir Don Kişot’tur adeta. Doğaya, iyiye ve güzele değer verenlerle, sadece hırsı, maddiyatı şiar edinenlerin bitmeyen savaşının kurbanıdır.

Dönme dolapların hep döndüğü, içimizdeki neşeyi daha da arttıran güzel bir hayat için mücadeleye devam edelim o halde ve iyiye bir adım daha yaklaştığımızı hissedelim her attığımız adımda.

Belki ileride iyilik kazanır ve Cahit Sıtkı Tarancı’nın, şu dizelerini akıllarına düşürmelerine yeniden vesile oluruz gelecek nesillerin, kim bilir?

Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıpzıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horoz şekerim!


Fotoğraf : Ömer Serkan Bakır
Yazı : Didem Nuhoğlu Utar / 28 Eylül 2023


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.

© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.