Osman Maaşoğlu - Erhan Demiralp - Pusula

Osman Maaşoğlu

PUSULA

Dünyanın herhangi bir kentinde, sabah oluyor.

Uyandırma servisi görevini yaparak haydi gün doğuyor, yapacak çok işin var dercesine kulakları tırmalarken,

Ufff, beş dakika daha!” mırıltılarıyla bir el göz ovuştururken, diğer el, loş ortamda ortalığı yıkan bu çangırtıyı susturmak için aranır. Bir hışımla yataktan kalkılır. Çocuklar kaldırılır. Kişisel bakım yapılırken, gün içerisinde neler yapılacak hızlıca sıralanır. Çocuklar okula hazırlanacak, servise bindirilecek ya da okula bırakılacak, toplantılar, raporlar, siparişler, teslimatlar, ödenecek faturalar, babanın doktor kontrolü, aracın bakımı, çocukların okul sonrası kursları, ödevleri, alışveriş, akşam gelecek misafirler. Bu maddelere, bulunulan yer ve kişisel duruma göre pek çok ekleme yapılabilir.

Çocukluktan yetişkinliğe, zaman koridorunda hızla ilerlenirken, her yaşta üstlenilen sorumluluklar var. Sorumluluklar, insanları toplumun içinde barındıran ve topluma katkı sağlayan temel unsurlar. Zaman zaman, omuzlarında taşınması ağır bir yük, üzerinde baskı varmış duygusu oluşturabilir. Bu durumda, mutsuz, stresli ve özgür olunmadığı hissi, boynuna geçirilen ip olur ve aşağı çeker. Bu bakış açısı, sorumlulukların yerine getirilmesinin sonucundaki faydaların ve başarı mutluluğunun görülmesini engeller, olumsuz bir ruh haline sokar.

Oysaki, sorumluluklar, hayatın önemli bir parçasıdır, kişiyi olgun, güvenilir ve saygın bireyler yapar. Omuzlarındaki ağır yük, boynuna takılan ip yerine, bir fırsat veya ödül olarak görülürse, onları yerine getirmek için elde edilen motivasyon mutlu, başarılı ve özgüvenli hissettirir. Bu bakış açısı, sorumlulukların getirdiği gelişim, öğrenme ve tatmin duygusunu arttırır ve olumlu bir ruh haline sokar. Sorumluluklar, boyundaki ip değil, yaşama yön veren bir pusula olur.

Fotoğraf : Osman Maaşoğlu
Yazı : Erhan Demiralp / 13 Ağustos 2023 Pazar, Üsküdar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.

© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.