Prof.Dr. Sabit Kalfagil - Doğan Alpay - İstanbul

Prof.Dr. Sabit Kalfagil

 

İSTANBUL

İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.” diye başlamış ünlü şairimiz. Kalemiyle İstanbul’u anlatmış. Edebiyatla ya da sanatla ucundan kenarından ilgisi olan hemen herkes, bu şiiri bilir ve her duyduğumuzda İstanbul bir başka canlanır zihnimizde.

İstanbul'u anlatmak, her sanatçının derdi olmuştur aslında ve hocaların hocası rahmetli Prof.Dr. Sabit Kalfagil de İstanbul’u fotoğraflarıyla anlatmış. Fotoğraflarında İstanbul’u tüm nostaljisiyle bize yansıtmış.

1960 lı yıllar, İstanbul ve Boynuzlu Otobüs, İstanbul'un simgesiydi.

1961 Ortaköy doğumluyum, o yılları İstanbul’da yaşamak bir ayrıcalık. O yılların İstanbul'u muhteşemdi. Çocuk yaşta bile, son derece keyifli bir şehirdi İstanbul. Boynuzlu otobüsüyle Chevrolet dolmuşlarıyla, Galata Köprüsüyle, At Arabalarıyla ve hatta belki de biraz reklam olacak ama o yıllarda Galata Köprüsünde Yapı ve Kredi Bankası dışında reklam tabelası da görmezdik. Elektrikle çalışan bu otobüsler, sık sık elektrikler kesildiği için, peş peşe dizilip, elektriklerin gelmesini beklerdi. Kimi zaman, yolda giderken boynuzu çıkar, yolda kalırdı. Vatman, inip otobüsün arkasındaki boynuza bağlı ip yardımıyla yukarıdaki hatta yine takardı boynuzu.

Prof.Dr. Sabit Kalfagil fotoğraflarını her izlediğimde, o yıllara gidiyorum. Öyle fotoğraflar ki bütün fotoğraf tekniklerini içinde barındıran, insanın izledikçe izleyesi gelen fotoğraflar. İzleyeni içine çeken, adeta o yıllarda yaşatan fotoğraflar. Ondan daha öğrenecek çok şeyimiz vardı, erken aramızdan ayrıldı.

Nurlar içinde yat hocam, rahmet ve minnetle anıyorum.

Fotoğraf : Prof.Dr. Sabit Kalfagil
Yazı : Doğan Alpay / Ağustos 2023


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konuyla ilgili olmasına özen gösteriniz.
2. İsim ve Soy ismi yazmayı unutmayınız.
3. Konuyla ilgili olmayan sorularınız için lütfen iletişim formunu kullanınız.

© Onanafod Blogunda yayınlanan tüm fotoğraf ve yazıların telif hakları, Onanafod blogu sanal yayını, tanıtımı, kitapları dışında fotoğrafçıya ve yazara aittir.